Exposicions i més

Exposició sobre Miquel Martí i Pol, al Castell

Exposició sobre Miquel Martí i Pol, al Castell de Cornellà de Llobregat

Dijous 13 d’abril, s’estrena una exposició d’homenatge a un dels poetes més rellevants de la literatura catalana. Es podrà visitar al Castell de Cornellà fins al 28 de maig.

El Castell de Cornellà presenta una nova exposició vinculada amb la figura de Miquel Martí i Pol. L’acte inaugural serà dijous 13 d’abril, a les 19 h i la mostra es podrà visitar fins al 28 de maig. És una exposició molt recomanada per als estudiants de batxillerat que estudien Literatura catalana.

Sota el títol “Abecedari solidari. Homenatge a Miquel Martí i Pol”, l’associació Cultural Òpera ens porta a la nostra ciutat aquesta mostra dissenyada a partir de l’obra “Abecedari”, una joia solidària que va escriure el mateix Miquel Martí i Pol amb la complicitat del seu amic Ramon Besora.

L’exposició està formada per diferents obres inèdites de poetes, d’escriptors i d’escriptores i d’artistes visuals, que, vint anys després, han creat aquestes interpretacions d’algun dels vint-i-sis haikus de Martí i Pol. D’aquesta manera, els passadissos del Castell es conformaran durant els propers mesos d’un constant joc de paraules inspirades en un dels poetes més rellevants de la llengua catalana.

QUÈ SÓN ELS HAIKÚS DE MARTÍ I POL?

Els haikús són poemes molt curts, tenen només tres versos i Martí i Pol va publicar un llibre amb aquest tipus de poemes al 2002, titulat “Haikús en temps de guerra”.  Aquesta va ser la seva penúltima obra publicada i és coneguda perquè les seves reflexions són íntimes i personals, i  van més enllà de temes vinculats amb la natura –que és la temàtica habitual dels haikús-. Uns exemples dels seus haikús són:

”Potser el silenci

per descobrir nous ritmes,

potser la música

per fer molt més intensos

els ritmes del silenci.”

“Des d’algun llibre

Potser no escrit encara

Hi ha algú que em crida.”

LA FIGURA DE MARTÍ I POL

Miquel Martí i Pol és un poeta, escriptor i traductor català, nascut el 19 de març de 1929 a Roda de Ter i mort l’11 de novembre de 2003, a Vic.

És un dels literaris més populars del segle XX i l’autor de l’obra “Estimada Marta” (1978), un dels llibres poètics més venuts de la literatura catalana. També és l’autor de dues obres destacables: “Paraules al vent” (1954) i “Llibre de les solituds” (1997).

Els seus poemes parlen de la vida interior, de la lluita contra un sistema que considerava injust i de la batalla contra l’esclerosi múltiple, malaltia que el va acompanyar durant més de trenta anys. Estava vinculat al PSUC (Partit Socialista Unificat de Catalunya) i estava casat amb Dolors Freixas, amb la qual no va tenir fills.

Com a dada curiosa, les seves obres (que són unes 40, aproximadament, han estat traduïdes al castellà, asturlleonès, portuguès, francès, alemany, anglès, italià, neerlandès, hebreu, eslovè, búlgar, rus i japonès.

Horaris d’obertura de la Sala d’Exposicions del Castell:

Diumenges i festius, de 10 a 14

De dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 20

També us pot interessar visitar l’exposició permanent del Museu Palau Can Mercader.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari