Cornellà és un dels municipis propers del Parc Agrari del Baix Llobregat que compta amb un mercat pagès. S’habilita tots els diumenges, de 10 a 14 h, a l’entrada del parc de Can Mercader- tot i que durant les obres s’ha hagut de desplaçar a la plaça d’Oleguer Bellavista (davant de l’entrada central al parc per la carretera de L’Hospitalet)-. És una manera molt saludable de gaudir del matí dels diumenges, comprant vegetals i fruites de proximitat, frescos, contribuint a l’economia agrícola local/comarcal i gaudint de l’entorn natural del parc més emblemàtic de la nostra ciutat.
El primer mercat va tenir lloc el diumenge 18 de gener de 2015 amb productors del Parc Agrari i amb la presència de la cervesa Cornèlia, l’associació Pastinaca i Tecsalsa. Vuit anys després, el projecte ha evolucionat i ha ampliat el nombre d’agricultors que col·loquen la seva paradeta de venda al detall. En aquell moment, Cornellà feia un pas endavant en l’aproximació dels productes de temporada de productors locals i en la reducció de residus, ja que aquests aliments no són productes envasats. D’aquesta manera, es dinamitzava el teixit social i econòmic local, alhora que es redueix la contaminació pels transports.
Des d’aquell moment, no és difícil veure comprant, amb les seves cistelles de ràfia, famílies. Van a comprar amb calma, acompanyats pels seus fills/filles que porten bicicletes o patinets. Caminen pel mercadet, observen els productes de cadascuna de les parades i s’apropen a aquella que els agrada més. Els infants acostumen a sorprendre’s perquè les albergínies o les carbasses són més grans que les dels supermercats –a més de ser molt més bones, evidentment-. I el pagès o la pagesa, a banda de vendre, també explica que allò que les famílies s’estan emportant, l’ha plantat, sembrat i recollit amb les seves pròpies mans.
Però no només són les famílies amb criatures les que fan servir aquest mercat, també hi ha parelles més grans, persones soles o cuiners i cuineres de la zona que volen triar en persona el producte que més els quadre amb allò que volen servir en el seu bar o restaurant. Un exemple de clienta fidel és la Vicky, que amb els seus 62 anys, gairebé compra allà tots els diumenges l’enciam, la ceba i les bledes que es menjarà durant tota la setmana. O el Jaume, que sempre busca les millors patates per després fregir-les quan venen els seus nets a dinar a casa.
És evident que el Mercat de Pagès de Cornellà va venir per quedar-se i, vuit anys després, està més que consolidat a la nostra ciutat.