La gran celebració s’organitza el 4 de febrer, a les 10 h, al parc de Can Mercader amb tallers i paradetes d’activitats diverses per a tota la família.
El Museu de Matemàtiques de Catalunya celebra la seva primera dècada de vida amb un cap de setmana carregat de propostes per a totes les edats i amb un mínim comú múltiple: les ciències exactes. D’aquesta manera, si voleu conèixer més sobre el nombre PI, conceptes de geometria o construir la vostra pròpia cúpula de Leonardo, aquesta festa d’aniversari us interessa i molt!
La primera de les activitats comença el divendres 2 de febrer, amb una gran trobada d’alumnes dels centres educatius de Cornellà per fer construccions simultànies de cúpules de Leonardo, a l’exterior del Museu, situat en el Parc de Can Mercader. Aquesta trobada tindrà lloc de 10 a 12 h, i s’espera sumar 45 cúpules simultànies!
Ja l’endemà, el dissabte 3 de febrer, de 10 a 12.30 h, es farà una trobada de professorat, amics i socis del museu que començarà amb una visita guiada a l’exposició permanent i a l’exposició temporal d’art i matemàtiques ‘Possibles / Impossibles / Reversibles’, de Joan Antoni Blanc. Aquesta darrera NOMÉS ES PODRÀ VISITAR AQUEST CAP DE SETMANA. I, finalment, l’expert en museografia Guillermo Fernández tancarà la jornada amb una xerrada titulada ‘Comunicar les matemàtiques mitjançant el llenguatge museogràfic’.
GRAN FESTA DE LES MATEMÀTIQUES, DIUMENGE 4 DE FEBRER
La gran celebració dels 10 anys del Museu de Matemàtiques es farà el diumenge 4 de febrer, de 10 a 14 h, amb la jornada de portes obertes de l’equipament i activitats a l’exterior. Els assistents podran gaudir de l’exposició permanent i jugar amb els materials del museu, però també podran participar dels tallers que es desenvoluparan a les paradetes de l’exterior del parc de Can Mercader.
Com que 10 anys no se celebren cada dia, el MMACA ha preparat tallers de màgia, papiroflèxia, jocs de taula, cordills, xapes, laberint gegant, cúpules, construcció d’un tetraedre de Sierpinski amb globus i moltes coses més.
Seran tres dies intensos i carregats d’activitats per desmitificar les matemàtiques com una ciència difícil i mostrar que estan molt presents en el nostre dia rere dia.
La història del MMACA
El Museu de Matemàtiques de Catalunya va néixer fa 12 anys quan un grup de professors de Cornellà i d’altres centres educatius del voltant es van unir per impulsar un museu que facilités la comprensió de les matemàtiques entre la ciutadania. El principal eix d’aquesta idea era apropar aquesta ciència al públic general, però molt especialment als escolars. I, 12 anys després, el MMACA celebra els seus primers 10 anys amb materials lúdics i agendes complertes tots els dies de la setmana durant tot l’any.
El Museu de Matemàtiques ha produït 50 exposicions itinerants que segueixen programant i el febrer de 2014 es va inaugurar l’exposició permanent al Museu Palau Mercader (exposició que ara celebra els 10 anys). La direcció del MMACA assegura que:
“Tant les exposicions temporals com la permanent de Cornellà s’han omplert sempre al límit de la seva capacitat. La seu permanent ens ha donat molta més visibilitat a ràdios, televisions i premsa. Actualment, estem implicats en gran quantitat de projectes, molts d’ells internacionals.”
De fet, és tanta la seva rellevància i les visites que reben cada setmana que la seu del Museu (situada a la tercera planta del Museu Palau Mercader) s’ha quedat petita i, properament, serà traslladada a un edifici de Can Bagaria que es troba en procés de rehabilitació i adequació per esdevenir un nou Museu de Matemàtiques més gran.