Conferències

“Estiueig de proximitat, 1850-1950”, la nova exposició del Museu Palau Mercader

El Museu Palau Mercader acull una nova exposició titulada “Estiueig de proximitat, 1850-1950”, que inclou la nostra ciutat com a destí vacacional per a l’aristocràcia de l’època. Aquesta interessant i premiada mostra estarà disponible fins al 26 de febrer i es podrà visitar els diumenges i festius, de 10 a 14 h.

L’exposició és itinerant i està dedicada a l’origen i al llegat del primer tipus de turisme, quan la noblesa i la burgesia catalana abandonaven la gran ciutat per gaudir del seu descans en indrets més frescos i, en els casos dels pobles costaners, per gaudir de la platja. Però també es mostren imatges dels primers exemples d’estiueig popular de famílies treballadores.

Fotografia d’arxiu d’una família de vacances a Cornellà.

El recorregut de l’exposició està dividit en vuit àmbits que permeten entendre totes les implicacions socials d’aquest fenomen, les problemàtiques i els avenços socials derivats de l’estiueig. A més, es dedica un apartat a les especificitats locals del municipi que l’acull, que en el cas del Museu Palau Mercader inclou fotografies de l’Arxiu Històric de Cornellà amb imatges de la vida a les residències dels estiuejants benestants com els Mercader, família aristocràtica de Barcelona que hi va construir el palau que porta el seu nom; o l’industrial Josep Maragall que va comprar la masia que seria coneguda com a Can Maragall, on el seu fill, el poeta Joan Maragall, i la seva família van estiuejar algunes temporades. A més, també s’hi documenten els primers exemples d’estiueig popular coincidint amb el creixement industrial de Cornellà i la creació de nous barris com la Gavarra i el Pedró, on la dècada de 1920 moltes famílies barcelonines hi adquireixen petites parcel·les per construir-hi habitatges senzills per passar-hi el cap de setmana o els breus períodes de vacances que disposaven.

HI HAURÀ ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

La mostra compta també amb dues activitats complementàries. La primera es portarà a terme el diumenge 29 de gener, a les 11 h, i serà una visita guiada per a les famílies. La segona proposta es farà per cloure l’exposició, amb un taller titulat “Com sona l’estiu”, a càrrec del músic i artista Pol Aumedes, el diumenge 26 de febrer, a les 11 h.

Les vacances de l’època a Badalona.

La mostra és coproduïda per la Diputació de Barcelona i els museus d’Arenys de Mar de la Nàutica del Masnou. Ha rebut el premi a millor exposició temporal del 2021 per l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) i està concebuda a partir dels treballs de recerca del seu comissari Joaquim Maria Puigvert en l’àmbit de la salut i l’estiueig, i de la recerca realitzada en les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals i els fons fotogràfics de la Xarxa d’Arxius Municipals.

Deixa un comentari