Exposicions i més

Nova exposició al Palau Mercader

El Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat presenta una exposició sobre les dones en el món del còmic.

La inauguració de ‘Cossos que parlen. Les representacions del cos en les autores de còmic 1910-2022’ serà el diumenge 17 de setembre, a les 12 h, a càrrec de la comissària de la mostra, la reconeguda historietista Marika Vila.

Els museus de Cornellà també es reactiven després de les vacances d’estiu i, a partir de la segona meitat de setembre, s’inauguraran dues exposicions interessants. Comencem parlant de la primera perquè és la més propera. Sota el títol ‘Cossos que parlen. Les representacions del cos en les autores de còmic 1910-2022’, el Museu Palau Mercader presentarà aquesta mostra sobre el procés de recuperació de la veu de les dones a través de les representacions del cos.

La seva inauguració serà el diumenge 17 de setembre, a les 12 h, a càrrec de Marika Vila, comissària de l’exposició i premi Ivà 2018 del nostre reconegut i prestigiós Concurs de  Còmic Ciutat de Cornellà. I és que la nostra localitat està molt vinculada amb el món creatiu de les vinyetes, no només amb la Mostra de còmics, sinó també amb altres activitats divulgatives que es desenvolupen al llarg de l’any. Un exemple n’és aquesta exposició, que es podrà visitar fins al 21 de gener de 2024 i que també en forma part de la programació especial de la Mostra del Còmic Ciutat de Cornellà enguany.

La Marika Vila, una reconeguda historietista espanyola, vol trencar els estereotips patriarcals vinculats amb les vinyetes en aquesta exposició, que està produïda per la Diputació de Barcelona i per l’Ajuntament de Cornellà.

Els objectius d’aquesta exposició

Aquesta mostra és un dels plats forts de la temporada de tardor i d’hivern pel que fa als nostres museus. És una exposició inèdita, creada per una il·lustrada molt coneguda i amb unes finalitats clarament marcades, que són:

* Visibilitzar la veu de les dones en el còmic, llargament silenciades, per una banda, sotmeses a un discurs patriarcal, però, per l’altra, guanyant espais per a la transgressió.

* Explorar les representacions del cos de la dona al llarg de la història del còmic, mostrant la seva instrumentalització com a reclam comercial i també com a model alliçonador en els rols de gènere.

* Conèixer els elements bàsics del llenguatge del còmic a partir de les obres exposades.

* Debatre i reflexionar sobre un o més dels aspectes tractats a l’exposició: la representació del cos femení, l’autoria de dones en el còmic o el mateix llenguatge del còmic com a canal de comunicació.

LES ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

I, com és habitual, s’han preparat un seguit de propostes relacionades amb aquesta exposició.

TEATRE: RELACIONS, LIPOSUCCIONS I ALTRES EMBOLICS

El diumenge 1 d’octubre, a les 12 h, es representarà l’obra ‘Relacions, liposuccions i altres embolics’, a càrrec d’Assumpta Mercader i Núria Brucart. La trama explica la història de dues amigues que decideixen explicar-se històries i aventures que, diuen, han viscut les seves amistats, però que tenen tota la pinta de ser històries personals. Aquesta activitat requereix inscripció prèvia, enviant un correu electrònic a través de patrimonireserves@aj-cornella.cat o trucant al 93 474 51 35, de dilluns a divendres, de 9.30 a 14 h.

DIBUIXADES I DIVERSES, taller d’introducció al còmic

SI US INTERESSA, US HEU D’APUNTAR JA PERQUÈ AQUESTA ACTIVITAT TÉ TOTA LA PINTA D’OMPLIR-SE RÀPIDAMENT!!!

Serà el diumenge 19 de novembre, a les 11 h, i és una proposta adreçada a majors de 12 anys. Raquel Gu dirigirà aquest taller gratuït d’introducció al còmic que no necessita coneixements previs.

Per apuntar-se, com sempre, podeu enviar un correu a patrimonireserves@aj-cornella.cat o trucar al 93 474 51 35, de dilluns a divendres, de 9.30 a 14 h.

VISITA GUIADA A L’EXPOSICIÓ

Serà el diumenge 3 de desembre, a les 12 h, a càrrec de Marta Cartu. Es farà un recorregut explicatiu de la mostra i també està recomanada per a majors de 12 anys. La durada de la visita és d’una hora i mitja i també necessita inscripció prèvia, enviant un correu electrònic a través de patrimonireserves@aj-cornella.cat o trucant al 93 474 51 35, de dilluns a divendres, de 9.30 a 14 h.

A més d’aquestes activitats complementàries, es faran visites escolars a l’exposició per a infants del cicle superior de primària. Però, més enllà d’això, és una visita recomanada en família o de manera individual que ens farà veure el món del còmic amb altres ulls.

Deixa un comentari