Uncategorized

Quatre coses del Castell de Cornellà que no sabies i que t’explicaran a la visita guiada d’aquest diumenge!

Cornellà compta amb pocs edificis històrics, però els que té són molt interessants. La Torre de la Miranda, les columnes preromàniques de l’edifici de l’Ajuntament, l’església de Santa Maria, el palau de Can Mercader, la zona de les Aigües i alguns carrers del casc antic són un exemple. Però a aquesta llista, caldria sumar-hi el Castell.

El Castell és un edifici de l’època romana i medieval que l’Ajuntament de Cornellà ha reconvertit en un espai cultural per a la ciutat. Des de sala d’exposicions, passant per una sala de conferències o, fins i tot, la seu de la Mostra del Còmic, aquests dies. Moltes persones han estat al Castell de Cornellà, però poques han conegut la seva història i tot allò que s’amaga, més enllà de les sales de mostres.

Per conèixer aquest espai històric del municipi, aquest diumenge 6 de novembre, s’organitza una visita guiada, de la mà de KuanUm! La visita comença a les 11 h i té una durada prevista d’una hora i mitja. Per assistir-hi, cal fer inscripció prèvia a través de l’adreça electrònica patrimonireserves@aj-cornella.cat o a través del telèfon 93 474 51 35, en horari de matí, de 9:30 h a 14 h, fins al divendres.

LA HISTÒRIA DEL CASTELL

Les diferents excavacions arqueològiques realitzades a Cornellà ens permeten concloure que va existir un poblament continuat a la nostra ciutat entre l’època de dominació romana i l’edat mitjana, situat a la zona que s’estén entre l’església de Santa Maria i el castell. En la documentació dels segles XI – XII es parla d’una torre defensiva “in locum Cornelianus”, sense especificar la ubicació.

L’estructura que es conserva avui té el seu origen a finals del segle XIII, principi del XIV, com a centre d’una gran propietat, de la que possiblement foren els primers titulars la família Cornellà, coneguda també amb el nom de Castellvell.

El castell de Cornellà és de planta quadrada, articulada entorn d’un pati central, amb una torre a cada angle. És construït amb pedra natural, a la base i a les torres, i tapial (terra pastada), a la resta. Els escassos documents i investigacions sobre la seva història fan difícil discernir i identificar els diversos elements arquitectònics que s’han sobreposat al llarg dels segles.

Si voleu aprofundir sobre la seva història, aquí trobareu més info.

Deixa un comentari