Arts escèniques Esports i aire lliure

Tot a punt per a la Jordiada ’24

Torna la Jordiada a Cornellà de Llobregat.

La festa principal es portarà a terme el diumenge 21 d’abril, al parc de Can Mercader, però hi haurà activitats des del 18 d’abril i fins al 8 de juny.

Cornellà podrà gaudir d’una nova edició de la Jordiada el diumenge 21 d’abril. Com sempre, és una jornada lúdica i festiva de cultura popular catalana amb la implicació d’entitats, associacions i col·lectius locals. La festa començarà a les 10.30 i finalitzarà a les 21 h, amb els castells de focs que marquen la fi de la festa. Durant tot el dia, al parc de Can Mercader, hi hauran paradetes de llibres, ballades de sardanes, de danses populars i de bastons, funcions teatrals sobre la llegenda de Sant Jordi, actuacions castelleres, mongetada popular (el preu del tiquet és de 12 euros) i rom cremat. Aquesta festa local, que enguany arriba a la 31a edició, és una bona exhibició de totes les entitats culturals catalanes ubicades a la nostra localitat que aprofiten aquest dia per sortir al carrer, per gaudir conjuntament d’aquesta particular festa de Sant Jordi.

La celebració es portarà a terme en el parc de Can Mercader, a partir de les 10.30 h, amb la cercavila d’inici, des de l’església de Sant Jaume i fins al llac del parc. Hi participen: Trabucaires de Cornellà, Xaranga Sarau, Gegants i capgrossos de Cornellà, Diablets de Cua del Foment, Diables Petits de Diables de Cornellà, Ball de Diables Infantil de Cornellà, Tam Tam Llops, Diables i dracs de la Colla Cua de Drac, Tabalada del Foment, el Cornut de Cal Borni, la Cornèlia de l’Agrupa i LaKolla Martinet.

Acabada la cercavila, s’obren les carpes de les entitats organitzadores de la festa i de les entitats col·laboradores, així com les parades de les llibreries de la ciutat. S’inicien també els tallers per a infants, la mostra de puntes de coixí de les Puntaires de Cornellà, el circuit de trenets del Club dels Amics del Ferrocarril, comencen a llegir-se els contes a càrrec del PLOC i es presenta l’exposició de quadres dels Pintors de Cornellà.

El parc de Can Mercader és molt gran i, per concretar les activitats, com sempre, es delimiten els següents espais: l’escenari de l’esplanada del llac, l’amfiteatre, davant del Palau Mercader i darrere del Palau Mercader. Aquestes són les activitats que es portaran a terme:

11.30 h: Encesa de foc a càrrec de les colles de Diablets de Cua del Foment, dels Diables Petits de Cornellà i del Ball de Diables Infantil de Cornellà. Paral·lelament, a l’escenari, hi haurà ballada de sardanes amb la Principal del Llobregat.

12 h: A l’amfiteatre, actuació de les corals Àuria, Nova i Nova Tardor i del Grup Vocal Zetzània.

A les 12 h i a les 13 h (dues sessions):  Darrere del Palau de Can Mercader, representació de la llegenda de Sant Jordi, amb la presència estel·lar d’un dels dracs del Foment de Cultura Popular de Cornellà.

12. 30 h: Davant del Palau, actuació dels Castellers de Cornellà amb la Colla Castellera Jove de Barcelona, com a convidada.

13 h: Danses populars i tradicionals, a càrrec del cos de ball de l’Esbart de l’Agrupació Sardanista de Cornellà.

Tot el matí: actuació de les Caramelles de l’Orfeó Catalònia (itinerant)

14 h: Mongetada popular (preu del tiquet 12 euros). Es recomana comprar el tiquet de manera anticipada. Més informació a les xarxes o a les mateixes entitats que conformen la Comissió.

16.30 h:  Ball de plaça (i de rams) amb el grup Ameba.

18 h: Ball de bastons a càrrec dels Bastons de l’Agrupa.

18.30 h: Cremat de rom preparat per “Som la Colla” amb cantada d’havaneres a càrrec del  grup  Terra Endins.

20 h: A l’esplanada del llac es farà la cloenda de la festa, amb un lluïment de foc a càrrec de les entitats de diables i dracs de la ciutat. Organitza: Foment de Cultura Popular de Cornellà, Ball de Diables  de Cornellà i Diables de Cornellà.

21 h: Castell de focs i fi de festa.

Com sempre, amb la Jordiada també se celebra una nova edició del Concurs de Fotografia Memorial Bernardí Fornals. Per participar en aquest certamen, les instantànies s’han de fer durant la jornada festiva del 21 d’abril i aquestes han de reflectir clarament els actes de la XXXI edició. El lliurament dels premis es farà el dissabte 8 de juny, a les 12 h, a la Masia de Can Tirel.

Més enllà de la celebració del 21 d’abril, la Jordiada també contempla altres propostes culturals vinculades amb Sant Jordi i amb la cultura popular catalana, que comencen el dijous 18 d’abril, amb la cercavila d’inici de la Jordiada (a les 19 h, des del parc de Rosa Sensat i fins al Castell) i el pregó inaugural de la Jordiada 2024, a les 20 h, al Castell).

Divendres 19 d’abril:

22:00 h. Nit de Jazz amb Dixieland Preachers

Lloc: Orfeó  Catalònia

Dissabte 20 d’abril:

Lloc: Santa Creu  d’Olorda, organitza: UECC (Unió Excursionista de Catalunya de Cornellà). Inscripcions: www.ueccornella.cat

Lloc: Plaça de Catalunya

De les 17 fins a les 20:30 h: contes per a infants. A partir de les 20:30 h: contes per a adults.

Lloc: Sala de Teatre de l’Orfeó Catalònia

L’agenda posterior a la festa del 21 d’abril

Dimecres  24 d’abril:

               Lloc: Biblioteca Central

              Organitza:  Òmnium Cultural.

Lloc: Patronat Cultural i Recreatiu

Organitza: l’Avenç de Cornellà

Dijous 25 d’abril:

Lloc : Biblioteca Marta Mata

Divendres 26 d’abril:

Lloc : Biblioteca Teresa Pàmies

Lloc: Castell de Cornellà

Organitza : Associació cultural Projecte LOC i Ajuntament de Cornellà

Diumenge 28 d’abril:

Tresquem, gimcana per parelles a peu per  descobrir Cornellà.

Inscriu-t’hi a: www.tresquem.cat a partir de l’1 d’abril.

Dissabte 8 de juny:

Tot plegat, es porta a terme amb la col·lació i la implicació de les següents entitats:

Comissió Jordiada. Entitats organitzadores:

Ajuntament de Cornellà de Llobregat / Amics del Ferrocarril de Cornellà / Associació Cultural PLOC  / Associació Eurodona /AFOCOLL/ Castellers de Cornellà / Centre Infantil i Juvenil Mowgli / Comissió Ciutadana per a la Normalització Lingüística / Coral Àuria / Coral Nova de Cornellà / Coral Nova Tardor  / Diables de Cornellà / Foment de la Cultura Popular / Grup Vocal Zetzània / L’Avenç / Òmnium Cultural / Orfeó Catalònia / Patronat Cultural i Recreatiu / Pintors de Cornellà / Societat Coral “La Unió” / Trabucaires de Cornellà / Unió Excursionista de Catalunya de Cornellà / Xarxa de Biblioteques de Cornellà / Lakolla Martinet / Agrupació Sardanista de Cornellà

Amb la col·laboració de:

Amics del Ferrocarril de Cornellà / Centre de Normalització Lingüística / Cornellà Compra a Casa / Creu Roja de Cornellà / Museu Palau Mercader / Ràdio Cornellà

Deixa un comentari