La temporada del ‘Cornellà Escènica’ no ha fet més que començar i aquest cap de setmana arriba carregat de cultura, quasi tota concentrada a la Sala Ramon Romagosa. Dissabte, podrem gaudir de l’espectacle de flamenc de Chicuelo i, diumenge, de l’obra de teatre “Léon a la terra dels homes”.
Encara hi ha entrades disponibles, a través de www.entradescornella.cat
Si es fa compra anticipada, com sempre, hi ha descomptes de fins al 20%
“LÉON A LA TERRA DELS HOMES”
“Léon a la terra dels homes” és un joc de paraules entre un dels protagonistes de l’espectacle, que és la figura de Léon Werth, íntim amic de l’autor de “El petit Príncep”, qui també va escriure “Terra dels homes”. Només el títol, per tant, ja ens situa en el nexe principal d’aquesta representació teatral, que és un diàleg entre aquests dos grans homes sobre la importància de ser persona, de formar part de la vida. Més de setanta anys després de la mort de Saint-Exupéry, ens imaginem la trobada en el desert d’aquests dos amics, nàufrags de les dues grans guerres europees.
Qui són Léon i Antoine?
Dels dos, el més conegut és Antoine Saint-Exupéry (1900-1944) perquè és l’autor de “El petit Príncep” (1943) i d’altres obres menys conegudes com “L’aviador” (1926), “Terra d’homes” (1939) o “Pilot de guerra” (1942). Però a banda de la seva faceta de novel·lista, el francès també és conegut per ser un intrèpid aviador i pilot de guerra durant la Primera i Segona guerres mundials. La seva passió per volar i descobrir nous indrets li van provocar diferents ensurts, desaparicions i diferents accidents, un dels quals va ser al desert del Sàhara (moment en què es basa aquesta obra de teatre que es representa diumenge a la Sala Ramon Romagosa). Saint-Exupéry va morir abatut per un avió durant la Segona Guerra Mundial, tot i que mai es va trobar el seu cadàver. D’acord amb algunes informacions, sempre s’ha cregut que l’accident aeri va ser a la mar Mediterrània, prop de Marsella, quan ell era pilot de guerra.
Per la seva banda, Léon Werth (1872-1955) també va ser combatent francès durant les dues grans guerres europees i coincideix amb Sant-Exupéry per la seva passió per la literatura. De fet, Werth va ser novel·lista, poeta, crític d’art i periodista, amb unes idees anarquistes i antimilitaristes molt arrelades. Léon va ser mundialment conegut perquè el seu amic Antoine li va dedicar la seva gran obra “El petit Príncep”. No tenien gaire en comú, però tots dos sentien un profund respecte l’un per l’altre.
Miquel Gelabert i Òscar Intente, els actor d’aquesta obra
Els dos personatges són interpretats per dos actors prou coneguts. D’una banda, Miquel Gelabert es posa a la pell de Léon i l’Òscar Intente fa d’Antoine.
Gelabert és un dels rostres més coneguts entre els catalans i les catalanes per les seves interpretacions a “Ventdelplà” o “La Riera”, a més d’actuar en diferents pel·lícules, entre elles “Pàtria”, de 2017.
Intente també ha coincidit amb Gelabert a la producció catalana de “Ventdelplà”, tot i que actualment és més conegut pel seu paper a “El Inocent”, de Netflix.
“CAMINOS”, de Chicuelo
“Caminos” és el nou treball de Chicuelo, que manté la seva essència més pura, amb la delicada bateria de David Gómez i el violoncel de Martín Meléndez, amb el ball de Karen Lugo, qui, a la vegada, llança noves formes ballant sobre el més mínim murmuri. Sense cante, cajón o palmas, el repertori de “Caminos” està fet d’històries amb ritmes flamencs.
Juan Gómez ‘Chicuelo’ és un dels guitarristes més rellevants del panorama actual del flamenc i, al mateix temps, un dels compositors més prolífics i interessants de les últimes generacions. Els seus inicis van ser precisament a la nostra ciutat, quan només tenia 12 anys, amb el guitarrista Casimiro González, avui dia un dels luthieres de guitarra flamenca més reconeguts.
Chicuelo ha treballat en el Tablao de Carmen amb Mario Escudero, Angelita Vargas, La Tolea, Eva Yerbabuena, Sara Baras, Adrián Gàl·lia, Betlem Maia, Antonio ‘El Pipa’, Joaquín Grilo, entre altres artistes.
Ha estat el guitarrista habitual de, entre altres, Miguel Poveda i Duquende, amb els quals ha realitzat nombroses gires per Europa, el Japó i els Estats Units. Ha acompanyat a cantaors com Enrique Morente, Mayte Martín, Rancapino, La Susi, La Marelu, Chano Lobato, José Mercé, L’Escamarlà, Potet o Carmen Linares. També ha treballat amb músics de jazz com Chano Domínguez, Carles Benavent, Jorge Pardo, Jordi Bonell o Raynald Colom, i ha col·laborat amb la pianista Maria Joâo Pires i el violoncel·lista Jo-Jo Dt.
Actualment, es troba immers en el projecte Camins –que porta a la nostra ciutat-, acompanyat per tres destacats artistes de diferents gèneres: Karen Lugo al ball, Martín Meléndez al cello i David Gómez a la bateria. El projecte s’ha materialitzat en un disc, Camins, publicat al desembre de 2022, i amb el qual continua explorant noves sonoritats que li permeten obrir nous camins dins del flamenc.