Durant tot el mes de juny, s’han organitzat diferents activitats vinculades amb la celebració d’aquest dia, amb exposicions, tallers i cinemafòrum.
El Dia Mundial de les Persones Refugiades és una efemèride anual celebrada el 20 de juny i promoguda per les Nacions Unides que té l’objectiu de rescatar de l’oblit la situació que viuen milions de persones desarrelades entre refugiats, apàtrides, desplaçats interns i sol·licitants d’asil que actualment hi ha al món. Una problemàtica mundial que cada vegada afecta a més persones.
Són molts i diversos els motius pels quals una persona es veu de manera forçosa a desplaçar-se del seu país d’origen i sol·licitar asil: conflictes bèl·lics, violències territorials i, cada cop més també, per problemes de degradació climatològica.
Per donar a conèixer aquestes realitats i conscienciar la nostra població, el Departament de Solidaritat i Cooperació programa tota una agenda de tallers educatius, exposicions, documentals durant el mes de juny.
Aquesta és la programació d’aquest 2024:
- Tallers vivencials a centres de primària realitzats i dinamitzats per part de la Cooperativa Ombú Acció, que aquest any s’amplia a 7 centres educatius arribant així a alumnat d’edats compreses entre els 7 i els 12 anys.
- Exposició “Imatges contra l’oblit. Memòria històrica de Palestina, vivències de la Nakba a Catalunya” per l’Associació SUDS Internacionalisme, Solidaritat i Feminisme. Aquesta mostra està situada al Museu Palau Mercader, fins al 30 de juny.
- Exposició “Dones en peu de lluita” de l’Associació Catalana per la Pau i organitzada per l’ONG Cornellà Solidari, a la Biblioteca Marta Mata, del 4 al 28 de juny. El 13 de juny, a les 18 hores, a la Biblioteca Marta Mata, Cornellà Solidari organitza un acte de sensibilització i coneixement de la situació a Palestina, amb la participació de dos músics que han format part del projecte “Som Constructores”: ‘Música amb Palestina’, amb David Salgado (guitarra) i Edu Torne (violí).
- I finalment, la Fundació Pau i Solidaritat organitza un cinefòrum amb el documental “La Kafala: esclaves del s. XXI” amb debat obert posterior amb Sergio Gómez, regidor de Polítiques Comunitàries de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat; Maribel Ayné, secretària d’Internacional i Cooperació de CCOO Catalunya; i Javier Pacheco, secretari general de CCOO Catalunya. L’acte se celebrarà a la seu de CCOO (ctra. d’Esplugues, 68), el 27 de juny, a les 18 hores. L’e