Aquests dies de Setmana Santa, també arriba una dolça tradició: la Mona! Popularment, és sabut que és el padrí de la criatura l’encarregat de portar aquest dolç, el darrer dia de la Quaresma. Tothom coneix què és la Mona, però el seu origen i les seves curiositats? Continueu llegint que al Què Fer a Cornellà us ho expliquem tot!
I comencem parlant de la seva etimologia. La paraula “mona” prové de l’àrab (mouna o munna) i significa provisió de la boca. I això justifica que la tradició estigui especialment arrelada en les ciutats mediterrànies, perquè eren les zones que pel comerç estaven més relacionades amb la cultura musulmana.
Bé, ja sabem perquè s’anomena ‘Mona’ i també sabem perquè a Múrcia, a la Comunitat Valenciana i a Catalunya és tan típica, però volem saber més curiositats. Per exemple, quants ous de xocolata ha de tenir?
Primer de tot, antigament, les Mones no tenien ous de xocolata, sinó ous de gallina normals de tota la vida. La Mona simbolitza el final de la Quaresma, que és el període de recolliment i d’evitar excessos en tots els àmbits de la vida –incloent l’alimentació- que explica la Bíblia. Al finalitzar aquest temps, la població ja tenia novament dret a menjar amb normalitat i els ous és un aliment bàsic i essencial en la nostra diet. A més de simbolitzar la nova vida que comenci (el pollet dins l’ou), per l’arribada de la primera, la floració de les flors i la recollida d’algunes collites.
Per aquesta raó, aquest dolç portava un ou. És amb el pas del temps i amb la introducció dels costums anglosaxons quan l’ou de gallina es canvia per un ou de xocolata. I, posteriorment, per figuretes de xocolata.
Si fem una mica de memòria, les primeres figures de xocolata eren gallines i ous. No és tampoc una casualitat. El final de la Quaresma, la Mona o la celebració de Pasqua és, també, la celebració de l’arribada de la primavera (tot i que ara, amb el canvi climàtic, l’entrada de les estacions s’estigui modificant una mica…). Per això, es decoren amb pollets i plomes. I amb l’esclat de les pel·lícules de Disney, la generació dels ’90 comença a gaudir de les Mones molt més elaborades i evocant el film que llavors estigués de moda.
I, responent a la pregunta, la tradició ens diu que la Mona ha de tenir tants ous (ara, de xocolata) com anys tingui l’infant que la rep. Això sí, fins a arribar als 12 perquè és quan els nens i les nenes es Confirmen, després de rebre la Primera Comunió.
La Mona ha de tenir tants ous com anys tingui la criatura que la rep.
Com estareu llegint, això avui dia no succeeix. Primer, perquè cada vegada són menys les famílies que volen celebrar la Comunió i encara menys les que es Confirmen, però també perquè avui dia no hi ha una edat límit per rebre la Mona. Jo mateixa que estic escrivint aquest article la vaig rebre fins als 18 anys!
I, per què ha de regalar-la el padrí? Perquè aquesta figura simbolitza la protecció més enllà de la família formada pel pare i la mare i és una manera de mostrar que el menjar també el faciliten els protectors de la criatura.
T’ha agradat llegir tota aquesta informació sobre la Mona? Doncs, explica’ns en comentaris com la celebres? Si la compres o la confecciones? I quina és la teva Mona preferida de tota la teva vida?