Exposicions i més

Un segle de representació del cos femení a través del còmic

Sota el títol ‘Cossos que parlen. Les representacions del cos en les autores de còmic 1910-2022’, el Museu Palau Mercader presenta aquesta tardor una mostra sobre el procés de recuperació de la veu de les dones a través de les representacions del cos en l’àmbit de la il·lustració i els còmics.

L’exposició és a cura de Marika Vila, il·lustradora, historietista i experta en  representació d’identitats de gènere, i relata com les ninotaires, il·lustradores i autores de còmic han canviat la representació del cos femení des de d’inicis del segle XX fins al moment actual.

La mostra, organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Cornellà, es pot visitar del 17 de setembre al 21 de gener de 2024 al Museu Palau Mercader abans d’iniciar itinerància per diversos museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

A la inauguració, el diumenge 17 de setembre, hi ha assistit la mateixa Marika Vila, comissària de l’exposició i premi Ivà 2018, el premi al millor o la millor historietista professional que es concedeix anualment per votació popular en el marc del Concurs de  Còmics Ciutat de Cornellà. Vila, una reconeguda historietista espanyola, vol trencar els estereotips patriarcals vinculats amb les vinyetes en aquesta exposició

La selecció d’obres planteja un recorregut que demostra com l’estereotip patriarcal ha sotmès les dones a rols de gènere i ha abusat del seu cos com reclam comercial. L’exposició posa de relleu com al llarg d’aquest viatge la representació femenina ha carregat amb aquest llast fins que les autores han pogut expressar-se lliurement en favor de l’alliberament i l’apoderament de la dona.

L’exposició s’estructura en cinc àmbits lligats al context i els canvis socials, i un sisè espai dedicat a les artistes digitals amb autores emergents, que encaren la diversitat des de les noves tecnologies, les xarxes socials, l’autoedició o l’autopublicació en línia.

Més informació a la nota de premsa

LES ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

I, com és habitual, s’han preparat un seguit de propostes relacionades amb aquesta exposició.

TEATRE: RELACIONS, LIPOSUCCIONS I ALTRES EMBOLICS

El diumenge 1 d’octubre, a les 12 h, es representarà l’obra ‘Relacions, liposuccions i altres embolics’, a càrrec d’Assumpta Mercader i Núria Brucart. La trama explica la història de dues amigues que decideixen explicar-se històries i aventures que, diuen, han viscut les seves amistats, però que tenen tota la pinta de ser històries personals. Aquesta activitat requereix inscripció prèvia, enviant un correu electrònic a través de patrimonireserves@aj-cornella.cat o trucant al 93 474 51 35, de dilluns a divendres, de 9.30 a 14 h.

DIBUIXADES I DIVERSES, taller d’introducció al còmic

SI US INTERESSA, US HEU D’APUNTAR JA PERQUÈ AQUESTA ACTIVITAT TÉ TOTA LA PINTA D’OMPLIR-SE RÀPIDAMENT!!!

Serà el diumenge 19 de novembre, a les 11 h, i és una proposta adreçada a majors de 12 anys. Raquel Gu dirigirà aquest taller gratuït d’introducció al còmic que no necessita coneixements previs.

Per apuntar-se, com sempre, podeu enviar un correu a patrimonireserves@aj-cornella.cat o trucar al 93 474 51 35, de dilluns a divendres, de 9.30 a 14 h.

VISITA GUIADA A L’EXPOSICIÓ

Serà el diumenge 3 de desembre, a les 12 h, a càrrec de Marta Cartu. Es farà un recorregut explicatiu de la mostra i també està recomanada per a majors de 12 anys. La durada de la visita és d’una hora i mitja i també necessita inscripció prèvia, enviant un correu electrònic a través de patrimonireserves@aj-cornella.cat o trucant al 93 474 51 35, de dilluns a divendres, de 9.30 a 14 h.

A més d’aquestes activitats complementàries, es faran visites escolars a l’exposició per a infants del cicle superior de primària. Però, més enllà d’això, és una visita recomanada en família o de manera individual que ens farà veure el món del còmic amb altres ulls.

El Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat presenta una exposició sobre les dones en el món del còmic.

Deixa un comentari