Activitats familiars

Aquest dimecres, acomiada el carnaval amb nosaltres!

Enterrament de sardina

La plaça de Sant Ildefons acull, dimecres 22 de febrer, a les 17.15 h, la festa del Dimecres de Cendra

La celebració de carnaval encara no ha finalitzat. Encara amb la ressaca del cap de setmana, la ciutadania té una cita aquest dimecres 22 de febrer per celebrar el Dimecres de Cendra!

La festa local comença a les 17.15 h, a la plaça de Sant Ildefons. Allà, es desenvoluparà la celebració, carregada de tradició i d’animació per als més petits. La festa es divideix en dues parts: d’una banda, la cerimònia d’arribada de la Vella Quaresma i del rei Carnestoltes; i, de l’altra, la part musical, amb l’actuació de la companyia Pentina el gat, amb l’espectacle ‘Balambambú’.

Què és el Dimecres de Cendra o Judici Final?

Moment del judici final (fotografia de l’any 2019).

Tradicionalment, el carnaval era com una mena de festa prèvia a la restricció de la Quaresma, que és el període previ a la Setmana Santa i que consistia en la purificació del cos i de l’ànima, per la qual cosa s’impedia menjar en excés i l’abstinència. El carnestoltes és tot el contrari, ens demana sortir al carrer, ballar, sense vergonya, menjar allò que més ens agrada (tradicionalment, botifarra d’ou, truites o coca de llardons) i és per aquesta raó que durant el Dimecres de Cendra, al rei Carnestoltes, la Vella Quaresma el jutja per tots els excessos comesos durant el carnaval. Simbòlicament, es fa l’enterrament de la sardina perquè durant les properes setmanes i fins passada la Setmana Santa, no es podrà menjar gaire.

Dit això, els infants gaudiran d’aquesta tradició però adaptada en l’actualitat, amb personatges colorits i carregats de ganes de fer ballar els assistents. Per poder seguir amb aquesta tradició, però, es recomana que els infants portin la seva sardina.

L’ENTERRAMENT DE LA SARDINA

L’Ajuntament de Cornellà ha fet arribar una postal amb una sardina dibuixada entre els escolars de la ciutat, que cal pintar i retallar i, si és possible, lligar amb un fil i portar-la aquest dimecres a la plaça de Sant Ildefons. La plantilla és aquesta que apareix a sota. Per tant, si algú s’ha quedat sense aquest dibuix, el pot imprimir des d’aquí:

Pinta i retalla la sardina i porta-la aquest dimecres, a la festa de la plaça de Sant Ildefons.

I amb aquesta festa, sí que finalitza la celebració de Carnestoltes 2023. Recordem que tota la programació va començar dijous 16 de febrer, amb el Dijous Gras i l’arribada del rei Carnestoltes i que durant el cap de setmana, s’han celebrat dues cercaviles, dissabte amb el Concurs de Comparses i, diumenge, amb la rua infantil. Podeu consultar les fotos més destacades d’aquest cap de setmana ‘carnavaler’ aquí.

Deixa un comentari