Els pastissers més experts de la ciutat ens donen consells per cuinar la nostra pròpia coca de Sant Joan i triomfar amb tota la família i els amics!
Aquest cap de setmana se celebra la revetlla de Sant Joan i no poden faltar les coques. Aquest dolç tan típic d’aquesta època de l’any és la manera més llaminera de celebrar l’inici de l’estiu i, d’alguna manera, també la bona vida… A Cornellà tenim quatre pastisseries perfectes per comprar aquesta tradició gastronòmica, són: Forn pla, el Capritx, Robles i La Pastisseria Vicenç. Però si no voleu comprar-les, aquí us expliquem com cuinar la típica coca de Sant Joan amb els consells d’aquests experts!
El primer, és tenir els ingredients:
- 500 g de farina de força
- 70 g de sucre
- 3 g de sal
- 20 g de llevat de forner
- 140 ml de llet
- 2 ous
- ratlladura de llimona
- ratlladura de taronja
- 25 g de licor d’anís
- 25 ml d’aigua de tarongina
- 1 cullereta de canyella en pols
- 75 g de mantega
- 10 cireres confitades
- 6 rodanxes de taronja confitada
- 150 g de meló confitat
- crema pastissera
- pinyons
- sucre
I ara, cuinarem junts!
- Primer, unim els ingredients en pols. Poseu la farina, el sucre i la sal al robot de cuina.
- Incorporeu-hi la llet amb el llevat prèviament dissolt, a temperatura ambient.
- Treballeu la massa amb el ganxo i afegiu-hi els ous d’un en un.
- Continueu treballant la massa, afegiu-hi totes les aromes juntes (aigua de tarongina, anís, pell de llimona i de taronja i canyella) i pasteu-ho uns minuts.
- Finalment, incorporeu-hi la mantega pomada, a trossos.
- Continueu-ho treballant a velocitat alta, fins que la massa es desenganxi del bol i es vegi llisa i homogènia.
- Feu la primera fermentació de la massa tapada amb film a temperatura ambient, fins que dobli el seu volum.
- Dividiu la massa en dues parts. Olieu lleugerament la superfície de treball i estireu la massa amb un corró en forma de rectangle.
- Deixeu-ho reposar uns minuts.
- En una part, col·loqueu la fruita confitada, pinteu-la amb ou (barrejat amb aigua) i cobriu-la amb sucre i pinyons abundants.
- L’altra part decoreu-la amb rombes de crema pastissera (mànega i punter arrissat), i també pinteu-la amb ou (barrejat amb aigua).
- Feu la segona fermentació a 28 ºC, 1 h 30 min, fins que torni a doblar el seu volum.
- Coeu-ho al forn a 175 ºC 12-15 min.
- A menjar!!
Recomanacions dels pastissers més experts de Cornellà!
- Feu servir llards (manteca de porc) en comptes de mantega. Manuel Robles, de la pastisseria Robles (situada al carrer de Cornellà Modern, 36) recomana fer servir nata líquida i llards per aconseguir que el brioix sigui més alt.
- La mantega d’alta qualitat, però, farà que el brioix sigui més suau i dolç. Vicenç Puig, de La Pastisseria Vicenç Puig (situada al carrer de Menéndez Pelayo, 12), aconsella fer servir mantegues d’alta qualitat si voleu un brioix suau i extremadament dolç. Per cert, aquesta pastisseria està d’aniversari i aquests dies celebra els seus 25 anys. Felicitats!
- Productes de bona qualitat i deixar fermentar de manera natural. Maria José Sigotto, del Forn Pla (ubicat al carrer de Mossèn Jacint Verdaguer, 27 i al carrer de Bonestar), aconsella fer servir productes naturals de bona qualitat i cuinar amb molt d’amor, amb calma i sense preses, deixant fermentar la massa de manera natural i sense afegir massa llevat.
[…] carrer. La revetlla té uns indispensables molt clars, que són els fanalets, bona música, cava i coques! Però res d’això té sentit si no es gaudeix en bona companyia. Familiars, amics o […]